Søgne og Songdalen

Selv om de to små kommunene Søgne og Songdalen ble slått sammen med Kristiansand kommune, som er vesentlig større, er det ingen grunn til at vi som er herfra skal miste vår lokale identitet. Lokalsamfunnet har mye å by på, og det er ikke langt mellom severdighetene om du har besøk og vil vise dem rundt. Om du velger å ta bilen og kjøre på smale skogsveier, eller ta en småbåt ut på tur mellom skjær og holmer, er det lite som kan måle seg med de vakre landskapene langs sørlandskysten.

Søgne og Songdalen har også en lang og rik historie, med flere spennende og viktige arkeologiske funn som kan dateres helt tilbake til eldre steinalder.

Søgne og Songdalen

Historien om Søgne og Songdalen

Søgne og Songdalen ligger i et fruktbart område med det som man kan kalle et svært behagelig klima etter norsk standard, og det har derfor alltid vært et attraktivt sted å bosette seg.

Søgne har vært et tettsted i hundrevis av år, og var fra 1837 et eget formansskapsdistrikt. På Hummervikholmen utenfor Søgne ble det i 1996 funnet skjelettrester etter en kvinne som levde for over 8500 år siden. Hun er kjent som Søgnekvinnen, eller Sol, og er det eldste funnet av levninger etter mennesker i Norge.

Levende småsamfunn på sørlandet

Over 40% av de sysselsatte i Søgne og Songdalen arbeider i Kristiansand, og bygdene fungerer på mange måter som drabanter der folk bor og slapper av. Likevel kan du finne et rikt kulturliv, med aktive menigheter og mange spennende tilbud for både lokale og tilreisende.

Hva skjer i kommunen nå som de har blitt slått sammen til én storkommune? Mange har fryktet mindre selvstyre, og at mange funksjoner flyttes inn til Kristiansand, men så langt ser det ut som om de som styrer fortsatt klarer å ha fokus på mer enn en ting. Følg med på Budstikka Hva Skjer, og hold deg oppdatert på det som skjer i Søgne og Songdalen.

En del av Norges 6. største by

Ved å bli inkludert i Kristiansand kommune har jo Søgne og Songdalen gått fra å være ganske ubetydelige småkommuner til å være bydeler i det som er Norges 6. største by, og regions hovedstad for Agder. Sammen er man sterk, sier mange, og det kan for mange være mange fordeler med å ha en sentralisert og mer effektiv drift av kommunen.

Søgne og Songdalen slutter jo ikke å eksistere bare fordi kommunestyremøtene er flyttet til Kristiansand, og vår lokale identitet som søgninger og songdalinger er fortsatt sterk. Med Norges vakreste skjærgård og sommernetter som aldri tar slutt har bygdene våre mye å by på, og om vi husker å ta vare på det lokale kan vi glede oss over levende lokalsamfunn også i fremtiden. Vi i Budstikka Søgne og Sogndalen skal gjøre vårt for å holde dere oppdatert.